De overtuiging

Iedereen heeft overtuigingen. Een overtuiging is jouw kijk en jouw waarheid op het leven en op jezelf. Je kan het ook wel een hele sterke gedachte of mening noemen. Je kan zo’n sterke gedachte/mening over jezelf hebben, over een ander, over de wereld, ect. Overtuigingen kunnen wij doorgeven aan anderen en vaak delen wij deze (onbewust) met elkaar. Zo geven wij als ouders/opvoeders overtuigingen door aan onze kinderen. Wij bepalen zelf (vaak onbewust) welke overtuigingen wij willen geloven. In mijn praktijk werk ik met kinderen, jongeren en volwassenen aan hun negatieve/belemmerende overtuigingen. Je kan bijvoorbeeld de belemmerende overtuiging hebben; ‘dat je niks voorstelt’. Deze overtuiging kan er voor zorgen dat jij jezelf steeds wegcijfert, maar kan er bij kinderen ook voor zorgen dat ze gepest worden. Een overtuiging heeft heel veel invloed op je leven. Het beïnvloedt niet alleen je geestelijke, maar ook je lichamelijke welzijn. Wij vergeten nog wel eens dat wij één geheel zijn. Ons denken staat niet apart van ons lichaam. Het is één geheel, dus ons denken kan wel degelijk onze gezondheid beïnvloeden. Kortom overtuigingen zijn van zeer grote invloed. Als je veel belemmerende overtuigingen hebt, dan belemmerd dit je leven.

Een overtuiging zit op het onderbewustzijn opgeslagen. Wij hebben een bewustzijn en een onderbewustzijn. Deze twee zijn van elkaar afhankelijk en samen verantwoordelijk voor ons functioneren. Alleen heeft de ene meer regie/controle over ons functioneren dan de ander. Het onderbewustzijn heeft met maar liefst 95% de regie en het bewustzijn met maar slechts 5%. In ons onderbewustzijn zitten al onze overtuigingen opgeslagen. Als wij op ons onderbewustzijn een belemmerde overtuiging hebben opgeslagen dan heeft deze een behoorlijke grote invloed, aangezien het onderbewustzijn met 95% de regie heeft over ons leven.

In ons onderbewustzijn zitten al onze aangeleerde ervaringen, onze emoties en overtuigingen opgeslagen. Ons onderbewustzijn is ook de bestuurder van ons lichaam. Wij hebben leren lopen, zwemmen, fietsen, ect. Dit hebben wij ons aangeleerd en al deze handelingen zijn opgeslagen in ons onderbewustzijn. Wij hoeven hier niet meer over na te denken, omdat het onderbewustzijn dit onbewust voor ons doet. Dit geldt ook voor iets simpels als ademhalen. Het grootste deel van je dagelijkse handelingen doe je vanuit je onderbewustzijn. Tevens is het ook de baas over onze emoties. Ons onderbewustzijn kan emoties onderdrukken, maar ook naar boven halen en ons laten uiten. Ons onderbewustzijn is een ongelofelijk krachtig systeem, dat ervoor zorgt dat je leven zoveel mogelijk automatisch verloopt. Ons onderbewustzijn kan alleen niet selecteren wat negatieve overtuigingen zijn of positieve overtuigingen. Het kent geen goed of slecht. Vandaar dat mensen negatieve/belemmerende overtuigingen over zichzelf, de ander, de wereld, ect kunnen hebben. Het onderbewustzijn kan niet filteren wat goed of slecht voor je is. Je bewustzijn daarin tegen kan dit wel.

Je bewustzijn kan zelfreflectie uitvoeren, redeneren, plannen, visualiseren en is creatief. En kan wel een verschil maken tussen goed en slecht. Alleen heeft het maar met 5% de regie. Je kan het vergelijken met het hebben van aandelen. Je lijf en geest is één geheel dus 100%. Je onderbewustzijn heeft daarvan 95% aandelen en is de grootste aandeelhouder. Je bewustzijn heeft daarin tegen met zijn 5% niet zoveel te zeggen. Daardoor kan je wel bedenken dat je wil afvallen, je grenzen wil gaan aangeven, niet meer zoveel wil winkelen en gaat sparen, maar je onderbewustzijn heeft de meeste aandelen en bepaalt wat er gebeurd. Daarom kan je zo snel terugvallen in oude gewoontes en moeilijk oude patronen veranderen. Het kost je vaak een hoop energie en je merkt dat het je niks oplevert. Stoppen met proberen dan? Nee! Je kan namelijk wel iets aan je oude gewoontes/patronen doen. De belemmerende overtuiging die erachter zit aanpakken. Hoe dan, zal jij je misschien afvragen? Door een positieve overtuiging te creëren en deze op te slaan in je onderbewustzijn. Dit kan je doen door:

  • Bewust worden van je lijf. Ik vertelde al dat ons hoofd (denken) en ons lijf één geheel is. In onze westerse cultuur leven wij heel veel in ons hoofd en zijn wij niet goed geaard en ons niet bewust van ons lijf. Daarom is het belangrijk om eerst goed geaard te zijn. Er staan veel oefeningen op YouTube of Google die je daarbij verder kunnen helpen.
  • Word je dan bewust van je belemmerende overtuigingen. Welke overtuigingen belemmeren jou? Als je niet weet wat je belemmerd, kun je het ook niet veranderen. Kijk hierbij naar alle gebieden, zoals je zelfbeeld, je relaties met anderen, over financiën, de wereld, je gezondheid, je werk, ect. Welke belemmerende overtuigingen heb je hierop?
  • Benoem nu de positieve overtuiging die je wil. Hoe zou dit eruit zien? Wat zou het jou opleveren? Hoe zou dat voelen? Visualiseer het. Je onderbewustzijn kan geen onderscheid maken tussen een visualisatie en een beeld wat daadwerkelijk is gebeurd. Hij neemt alleen waar wat hij ziet en of dit nu een bestaand beeld is of een visualisatie maakt voor het onderbewustzijn niet uit. Hierbij is het wel belangrijk dat je het beeld vaak visualiseert, zodat je onderbewustzijn het eigen kan maken. Een overtuiging creëer je namelijk niet zomaar. Je hebt het vaak meerdere keren gezien en/of gehoord. Oefening baart kunst. Net zoals met leren lopen, je hebt het meerdere keren geoefend, voordat je het kon.
  • Met EMDR kun je belemmerende overtuigingen keren naar positieve overtuigingen. Klik hier voor meer informatie over EMDR. Binnenkort start ik met een nieuwe methode; ‘PSYCH-K’. Met deze methode pak je ook belemmerende overtuigingen aan. Ik blijf EMDR aanbieden en kijk per cliënt, welke methode het beste bij zijn of haar hulpvraag past. Binnenkort volgt er meer informatie over PSYCH-K.

Wil je weten of ik iets voor jou en/of je kind kan betekenen? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.