Spanningen om weer naar school te gaan?

Vanaf volgende week mogen alle kinderen weer naar school. Waar het ene kind staat te poppelen om weer naar school te mogen, kan het andere kind het enorm spannend vinden. Ieder mens en dus ook ieder kind is anders. Daarnaast is school niet meer diezelfde school als een aantal weken geleden. Het aantal dagen dat ze naar school gaan is veranderd, de groepssamenstellingen zijn veranderd, de speeltijden, ect. Misschien zit jouw kind even niet meer bij zijn of haar beste vriendje in de klas. Al deze factoren kunnen jouw kind stress geven. Niet alleen wij volwassenen, maar ook kinderen kunnen stress ervaren. Hoe kan je als ouder/verzorger je kind hierbij helpen?

Creëer voorspelbaarheid, duidelijkheid en veiligheid
Door het voorspelbaar te maken, maak je het duidelijker/overzichtelijker en veiliger voor je kind. Eén van onze basisbehoeften is veiligheid. Als een kind zich veilig voelt, is het ook minder angstig, waardoor ze minder spanningen ervaren. Voorspelbaarheid kan je creëren door zoveel mogelijk over school te vertellen. Wat kan je kind verwachten op school? Met welke kinderen zit hij/zij in de klas? Welke dagen gaat je kind naar school? Blijft het over op school? Gaat je kind weer naar de BSO toe? Laat je kind alle vragen stellen die het heeft. Je zal misschien niet alle vragen weten en dat is ook niet erg. Je kan wel benoemen wat je wel weet, waardoor je al een hoop voorspelbaar maakt. Voor sommige kinderen is het alleen bespreken niet voldoende. Ze willen het graag ook visueel ondersteund hebben. Dit kun je doen doormiddel van picto’s, afbeeldingen, tekeningen of het geschreven woord. Misschien vindt jouw kind het wel fijn om een aftelkalender te hebben? Probeer je kind er zoveel mogelijk bij te betrekken. Laat jouw kind (als het dat kan) zelf een aftelkalender, ect maken.

Zorg voor een goede nachtrust
Zorg dat je kind voldoende nachtrust krijg. Laat hem op vaste tijden gaan slapen. Doe dit ook wanneer jouw kind die dag niet naar school gaat of later op de dag pas naar school gaat.

Observeer
Slaapt je kind slechter? Is het snel geïrriteerd? Boos? Teruggetrokken? Dit kan wellicht komen, doordat je kind het spannend vindt om weer naar school te gaan. Bespreek wat je ziet en vraag wat het maakt dat je kind dat gedrag laat zien? Als jouw kind het niet weet, kan je vragen of hij/zij het spannend vindt om weer naar school te gaan?

Praat erover
Wat vindt jouw kind ervan om weer naar school te gaan? Vindt hij/zij het misschien spannend? Praat over de spanningen die je kind voelt/ervaart en het belangrijkste, toon er begrip voor. Spanningen mogen er zijn. Vertel dat een kind het spannend mag vinden. Hoe fijn is het als je gehoord wordt? Als spanningen verdriet oproepen, laat het verdriet er dan ook zijn. Huilen lucht vaak op. Voelt het angst om weer naar school te gaan? Vraag waar je kind bang voor is? Wat maakt jouw kind angstig? Vraag wat jouw kind nodig heeft? Misschien wil het nu extra geborgenheid en daardoor meer knuffelen? Wat kan jouw kind doen om de spanningen te verminderen? Waardoor voelt het zich veiliger en fijner? Probeer samen een oplossing te vinden.

Beweging
Bij stress, angst en spanningen is het fijn om je kind te laten bewegen. Een kind wat goed geaard is, is sowieso minder gevoelig voor prikkels van anderen. Geaard zijn betekent eigenlijk dat een kind goed in zich lichaam zit. Het is zich meer bewust van zijn lichaam. Spanningen en stress spelen zich af in het hoofd en kunnen zich uiten in het lichaam. Door meer op je lichaam gericht te zijn, verminder je stress en spanningen. Er staan vele grondingsoefeningen op internet. Springen, dansen, rennen en voetballen zijn al goede oefeningen.

Plan ontspanningsmomenten in
Acht weken lang heeft jouw kind thuis gezeten. Acht weken lang was er minder regelmaat dan anders en hadden ze meer bewegingsvrijheid. Straks op school is er weer meer regelmaat en minder bewegingsvrijheid. Dat zal weer even wennen worden voor alle kinderen. Dit is immers ook altijd na een vakantie. Dit keer komt er alleen nog een verandering bij. De meeste kinderen zijn de afgelopen acht weken minder blootgesteld aan prikkels dan anders. Ze zijn meer thuis geweest, hebben minder mensen gezien en konden ook niet op vakantie of uitstapjes maken. Op school worden kinderen straks weer aan allerlei prikkels blootgesteld. Schooldagen kunnen straks daarom veel meer van kinderen vragen. Hierdoor kunnen ze sneller overprikkeld raken. Probeer overprikkeling zoveel mogelijk te voorkomen. Plan na schooltijd en op de vrije dagen of dagdelen voldoende rust en ontspanningsmomenten in.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.