Wat te doen bij verveling voor kinderen en volwassenen:

Waar wij in de weekenden en vakanties er massaal op uit gaan, moeten wij dit nu beperken. En dat doen wij natuurlijk met een heel belangrijk doel; ‘’verspreiding proberen te verminderen, om overvolle ziekenhuizen zoveel mogelijk te doen voorkomen’’. Wij zitten drie weken zo goed als binnen. De een omdat die niet naar school kan, de ander omdat hij/zij misschien thuis is voor de kind(eren) of misschien wel omdat je een verkoudheid hebt en niet meer mag werken, maar je verder wel goed voelt. Thuisblijven zijn wij toch niet meer helemaal gewend. Hoe vermaak jij je nu binnenshuis? En misschien nog wel belangrijker, hoe vermaak jij de kinderen binnen? Heel eerlijk zijn wij dit een beetje verleerd. Daarom heb ik allerlei activiteiten bedacht voor jong en oud. Wellicht staat er iets voor je tussen;) Voor alle activiteiten geldt, houd de richtlijnen van het RIVM aan!

  • Eindelijk dat boek (uit)lezen:
    Wanneer heb je nu eens de tijd om te lezen? Deze activiteit is met jonge kinderen heel lastig, dus meer een activiteit voor volwassenen zonder of met oudere kinderen.
  • Gebruik je hersens en je creativiteit:
    – Maak zelf spellen met en voor je kinderen of boots een bestaand spel na. Zeker kinderen kunnen vaak zo heerlijk out of the box denken. Ook goed voor hun ontwikkeling.
    – Zelf een verhaal maken. Kinderen genieten hier volop van. Laat ze de hoofdpersoon zijn in hun eigen verhaal. Niet alleen heel leuk, maar ook nog is super leerzaam.
    – Knutselen, schilderen en tekenen. Ontdek de picasso in jezelf of je kind.
    – Maak muziek, bedenk zelf liedjes of laat je kind zelf een lied bedenken. Doe karaoke met het hele gezin.
    – Maak een vlog of speel een film na.
    – Ga lekker puzzelen of maak je eigen puzzel.
    Je kan het zo gek niet bedenken. Laat jouw creativiteit weer stromen.
  • Thuis sporten
    – Veel sportscholen bieden online work-outs al aan. Maar ook op internet/YouTube is er zoveel te vinden.
    -Yoga oefeningen voor thuis (het internet staat er vol mee) En kinderen kunnen ook gewoon mee doen.
    – Parcours maken voor je kinderen. Ik maak graag samen met mijn dochter een parcours in de woonkamer. Dit doe ik met stoelen, kussens, tafels, hoepels, ect. Gebruik weer je creatieve geest of laat kinderen zelf een parcours bedenken.
    – Bedenk zelf een work-out of laat je kind er een bedenken. Samen sporten à samen qualititime.
  • Experimenteren:
    – Wil je al heel lang allerlei gerechten maken of een keer uitgebreid koken? Nu is de kans. Een romantisch diner voor je partner maken? Of een culinair etentje voor je gezin? Het kan. Beperk wel je uitjes naar de supermarkt, dus probeer zoveel mogelijk als kan voor één week in te slaan. Daarmee bedoel ik niet hamsteren, maar de wekelijkse boodschappen halen.
    – Zelf slijm maken, kinderen zijn er dol op.
    – Experimentjes doen met je kinderen. Op internet staan er talloze experimenten die je veilig thuis kan doen met je kinderen. En ook weer heel leerzaam.
  • Nieuwe talenten ontwikkelen:
    Volg juist nu lekker die online cursus of leer jezelf een nieuw talent aan, bijvoorbeeld; handlettering of leer een nieuwe taal. Er is op internet zoveel te vinden, dus kies iets nieuws en ga ermee aan de slag.
  • Dat fotoboek dat al zolang moet worden afgemaakt:
    Voor de meeste mensen zo herkenbaar. Iets wat wij vaak heel lang voor ons uitschuiven. Nu is er de tijd voor. Met kinderen ook leuk om te doen en mooi om nog even de vakantie na te bespreken. Wat weten ze nog van de vakantie? Wat vonden ze het leukste om te doen?
  • De zelfredzaamheid stimuleren:
    Is je kind er aan toe om zindelijk te worden, maar ontbrak het aan tijd? Nu drie weken de tijd om intensief te oefenen. Wat dacht je van leren veters strikken? Jas zelf aan en uit doen? Zelf een vlecht maken? Je kan het zo gek niet bedenken. Wat wil je kind graag nog leren? Ga er mee aan de slag.
  • Mediteren en mindfulness:
    Zeker nu misschien heel fijn en goed om te doen. Dit kan zeker ook met kinderen gedaan worden. Je hebt speciale kindermeditaties en oefeningen. Probeer het uit.
  • De vragenpot:
    Laat iedere gezinslid een X aantal vragen op papier zetten en stop deze in een pot. Beantwoord om de beurt een vraag. Je krijgt meer inzicht in en over elkaar. En het zorgt voor harmonie binnen in het gezin.
  • Wandelen:
    Geen verdere toelichting nodig;) houd hierbij de richtlijnen van het RIVM aan.
  • Uiterlijk:
    – Oefen op nieuwe kapsels voor jezelf en/of je kind
    – Probeer nieuwe make-up looks uit
    – Maak je eigen schoonheidsmasker
  • Richt je huis anders in:
    Al heel lang je huis anders willen inrichten? Verschuif meubels en kijk hoe alles staat. Laat kinderen hun slaapkamer anders inrichten.
  • Update je social media profielen, je cv of update je website
    Hebben je social media profielen, je cv of je website een opschoning nodig? Dan heb je nu de tijd. Durf creatief te zijn en buiten de lijntjes te denken.
  • Bouwen:
    Bouw een hut, ga met Kapla, lego, duplo, ect aan de slag en creëer de mooiste creaties. Laat je kind iets bouwen en bouw het na of laat het jouw creaties na bouwen.
  • Breng jezelf in kaart
    Wie ben jij? Zet je kwaliteiten op papier, maak een visonbord of creëer iets anders om jezelf in kaart te brengen. Bespreek dit met ieder gezinslid. Welke kwaliteiten vinden zij dat jij bezit? Zeker ook leuk voor de kinderen. Goed voor ieders zelfbeeld.  
  • Maak een bucket-list of een lijst met wat je allemaal nog wil bereiken in de toekomst:
    Wat wil je graag allemaal nog doen? Welke landen wil je ooit nog bezoeken? Wat willen je kinderen graag nog allemaal doen? Wat wil je graag nog allemaal bereiken in dit leven? En wat willen je kinderen nog allemaal bereiken? Durf te wensen en groots te denken. Ook al kan het nu niet, een bucket-list is nooit weg;)
  • Het ‘vrije’ leren:
    Over welke onderwerpen wil jij nog meer informatie? Wat willen je kinderen nog leren? Laat ze thema’s bedenken en onderzoek het. Maak er een presentatie/spreekbeurt van en laat het ze later aan de andere gezinsleden presenteren. Kijk is naar buiten welke vogels zie je? Welke planten heb je in je tuin? Ontdek je tuin (mocht je die hebben). Hoe voelt het verschil tussen gras en grond, ect nu? Hoe voelt het met je handen en hoe met je voeten? Tel de steentjes , takjes, ect in je tuin. Je hebt zoveel verschillende manieren om te leren. Ben die creatieve juf of meester voor je kind. Die juf of meester die met een bomvolle klas dit wel zou willen, maar simpel weg hier geen tijd voor heeft of het niet mag doen wegens allerlei regelgeving.
  • Opruimen en de grote voorjaarschoonmaak:
    Misschien niet je favoriete klus, want waarschijnlijk staat hij al langer op de planning. Maar die zolder die al zolang moet worden opgeruimd of die kasten die moeten worden uitgezocht. De ramen die door het zonlicht nu ook duidelijk een wasbeurt nodig hebben, wassen (houd wel afstand met je medemens) Nu is er geen excuus meer voor. En wat dacht je van de grote voorjaarsschoonmaak, met alle bacteriën misschien juist nu wel heel goed om te doen? Kinderen vinden het heel leuk om te helpen. Geef ze een emmertje sop en laat ze lekker aanmodderen. Natuurlijk is het met jonge kinderen poetsen, net zoiets als dweilen met de kraan open, maar altijd het proberen waard.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.