EMDR bij kinderen
Iedere ouder/verzorger wil zijn of haar kind gelukkig zien. Helaas heb je hier als ouder/verzorger niet altijd invloed op. Wij hebben allemaal wel eens dagen dat wij even wat minder lekker in ons vel zitten, ook onze kinderen. Maar als bepaald gedrag de ontwikkeling van je kind belemmerd, dan is het goed om hier voor hulp in te schakelen.
Ik zie veel kinderen in mijn praktijk. Naar aanleiding van de hulpvraag, pas ik bij veel kinderen EMDR toe. Heb je een kind dat slecht slaapt, faalangstig is, gepest wordt of een negatief zelfbeeld heeft? Dan verwacht je niet snel dat er een behandeling gericht op traumaverwerking wordt ingezet. Toch is EMDR (traumaverwerking) dan een zeer goede behandeling. Het is namelijk bewezen dat EMDR goed werkt bij kinderen en jongeren met emotionele, lichamelijke of gedragsmatige klachten die samen lijken te hangen met negatieve ervaringen. Negatief gedrag kan namelijk voortkomen uit een trauma.
EMDR is heel breed toepasbaar. EMDR kan worden ingezet voor:
- Een kind dat niet lekker in zijn of haar vel zit, zonder een ‘duidelijke’ oorzaak
- Driftbuien
- Slaapproblemen (angst voor het slapengaan)
- Eetproblemen
- Scheiding
- Rouwverwerking
- Negatief zelfbeeld
- (hoog) gevoeligheid
- Angsten
- Leer of concentratieproblemen
- Accepteren van een lichamelijke beperking of chronische ziekte
Hoe weet je nu als ouder/verzorger, welk trauma precies het negatieve gedrag van je kind veroorzaakt? Veel ouders/verzorgers weten dit niet. Dat is ook helemaal niet gek. Het is mijn taak om samen met jullie als ouders/verzorgers en jullie kind hierachter te komen. Doormiddel van de intakeformulieren en het intakegesprek kom ik achter de thema’s (overtuigingen/gedachten) die jouw kind beïnvloeden in het dagelijks leven.
Gedachten bepalen hoe jouw kind zich voelt. Als jouw kind negatieve gedachten/overtuigingen heeft, belemmerd hem dit in zijn of haar ontwikkeling. Je kind kan door negatieve gedachten/overtuigingen ook negatief gedrag laten zien. Wij mensen creëren positieve en helaas ook negatieve overtuigingen. Een overtuiging is de manier waarop je naar de wereld en jezelf kijkt. Sommige negatieve overtuigingen zijn zo diep geworteld dat deze kunnen zorgen voor een negatief zelfbeeld. Een negatief zelfbeeld zorgt er dan weer voor dat je weinig tot geen zelfvertrouwen hebt (faalangst/onzekerheid).
Tussen EMDR en negatieve gedachten zit een verband. EMDR werkt namelijk met overtuigingen en 80% van je negatieve gedachten komen voort uit je overtuigingen. Dit alles komt vaak voort uit een trauma. Een gebeurtenis uit het verleden waarbij je kind deze overtuiging heeft gecreëerd. De gedachte; ‘ik ben dom’ creëert bijvoorbeeld bij kinderen faalangst. Die gedachte ook wel negatieve overtuiging genoemd wordt steeds getriggerd bij je kind in situaties die op het traumabeeld lijken. Met EMDR wordt er een positieve overtuiging gecreëerd en geïnstalleerd bij je kind, zodat je kind meer zelfvertrouwen krijgt en de faalangst overwint.
Het mooie van EMDR is dat resultaten vaak naar twee á drie sessies al gelijk zichtbaar zijn. Angsten, negatief gedrag en een negatief zelfbeeld, worden geminimaliseerd en kinderen durven weer stappen te zetten. Onzekere, gevoelige en gepeste kinderen en jongeren merken dat ze zich na EMDR weer veel sterker voelen. EMDR is een onderdeel van coaching. EMDR werkt niet alleen bij traumatische ervaringen, ook bij klachten als langdurig huilen, hechtingsproblematiek, (separatie) angsten en sterke emoties. Zelfs bij de jongste doelgroep (baby’s, peuters en kleuters) is het mogelijk EMDR in te zetten.
Mocht je willen weten of EMDR geschikt is voor de hulpvraag van jouw kind? Neem dan contact op.