De do’s en don’ts van goede voornemens
Het jaar 2018 zit er alweer bijna op en met 2019 voor de deur, komen ook de goede voornemens weer op te proppen. Op 1 januari starten veel mensen met vol goede moed aan hun goede voornemens. Helaas is tegen het einde van de maand dit enthousiasme bij de helft van de mensen al weer verdwenen. Met het nieuwe jaar in zicht, wil ik het graag eens hebben over de do’s en don’ts van goede voornemens.
De meeste mensen laten hun goede voornemens na een poosje ook snel weer voor wat ze zijn. Dit komt, omdat er vaak niet echt over is nagedacht. Er is geen duidelijk plan van aanpak gemaakt. Je goede voornemens alleen op papier zetten is niet voldoende. Vaak zijn er ook geen reële doelen gesteld. Als jouw goede voornemen is drie keer per week voortaan te gaan sporten, maar je hebt maar tijd voor een keer in de week, dan is dit geen reëel doel.
Goede voornemens zijn eigenlijk verwachtingen die je maakt van en naar jezelf toe. Van te hoge verwachtingen is het bekend dat ze kunnen tegen vallen. Het is dus belangrijk bij goede voornemens dat je verwachtingen maakt die haalbaar zijn. Je wilt jezelf immers niet teleurstellen. Hoe kun jij jouw goede voornemens nu wel volhouden en behalen?
Stel een concreet doel
Het is heel belangrijk om een concreet doel te stellen. Wat je wil nu precies? Wat wil je ermee bereiken? Wat wil je precies veranderen? Past dit doel bij je? Is je doel haalbaar/reëel? Voor wie doe je dit? De laatste vraag klinkt misschien raar, maar er zijn veel mensen die doelen stellen voor anderen. Deze doelen zijn eigenlijk al gedoemd om te mislukken. Je moet altijd doelen stellen voor jezelf. Jij moet het doen en als jij een doel voor een ander stelt, mis je de motivatie om het doel te behalen of vol te houden.
Voorbeeld: Je wilt afvallen. Hoeveel kilo wil je afvallen? Is dit haalbaar? Zo niet, stel dan een doel wat wel haalbaar is. Zeker bij afvallen is het de vraag; ‘wil je echt afvallen of wil je gezonder gaan leven’? Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je 5 kilo afvalt om tegen het einde van het jaar 10 kilo te zijn aangekomen.
Plan van aanpak
Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak daarom een plan van aanpak. Schrijf allereerst je gestelde doel(en) op en check of dit doel haalbaar is? Wanneer start je/begin je? Wanneer wil je dit doel behaald hebben? Hoe ga je dit doel bereiken? Hoe ga je het aanpakken? Kun jij je doel onder verdelen in subdoelen? Subdoelen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft en steeds wat behaald. Wat moet je ervoor doen? Kijk bij wat je ervoor moet doen of je dat ook echt wilt en vooral ook kunt. Als je nu al twijfelt of je het kunt, dan mis je het geloof in jezelf. Waarom je wil het? De laatste vraag is eigenlijk misschien wel de belangrijkste. Wat maakt het dat je dit doel stelt? Als jij je beweegredenen voor dit doel op papier zet, dan kan je altijd als je het even niet meer ziet zitten erop terug kijken. Je beweegredenen ergens op een zichtbare plek in huishangen is ook een goede tip. Zo blijf je gemotiveerd en weet je waarvoor je het allemaal doet. Kijk ook hoe je dit kunt blijven volhouden? Begin daarin wel met kleine stapjes. Je plan moet namelijk wel haalbaar zijn.
Voorbeeld van het afvallen:
Je doel:
5 kilo afvallen
Is het haalbaar:
Ja
Wanneer start je?
1 januari
Wanneer wil je dit doel bereikt hebben?
Binnen 3 maanden.
Kleine stapjes maken (subdoelen):
Verdeel jouw doel nu over drie maanden, dus in subdoelen. Kijk dan goed wat je de eerste maand wil behalen, tweede maand, ect. Denk in kleine stapjes. Zo behaal je steeds je doel en blijf je gemotiveerd. Dus zeg de eerste maand twee kilo, tweede maand 2 kilo en laatste maand 1 kilo.
Hoe ga je dit bereiken?
Door je levensstijl te veranderen. Gezonder eten, door vaker de fiets te pakken of te lopen. Schrijf hier heel uitgebreid op, hoe je het gaat doen. Hoe ga je gezonder eten? Door bijvoorbeeld het toetje over te slaan? De chips bij het televisie kijken te vervangen door fruit? Minder snacken? Hoe ga je sportiever zijn? 3X in de week sporten? Is dit haalbaar met jouw schema? Nee? Is 1 keer sporten wel haalbaar? Wil je dat ook? Nee, hoe kan je dan sportiever worden zonder echt te sporten? Door bijvoorbeeld, vaker de trap te pakken, vaker de fiets te pakken of te lopen. Kijk goed naar wat bij je past. Jij moet het doen en het moet reëel zijn. Het moet vol te houden zijn.
Waarom wil je dit?
Je zit niet lekker in je vel, je bent niet meer blij met je lijf zoals hij er nu uitziet, ect. Onderbouw je beweegredenen ook heel goed. Dit is je motivatie. Hierop kun je terug grijpen als je voelt dat je het even niet meer ziet zitten.
Hulpbronnen
Het mooie is dat je het niet alleen hoeft te doen. Je kunt hulpbronnen inschakelen. Dit kan zijn in de vorm van familie, vrienden, collega’s ect. Maar het kan ook zijn in de vorm van, afslankpillen, nicotinepleisters, ect. Daarnaast kun je ook professionele hulp inschakelen. Praktijk Groei tot Bloei helpt mensen ook bij het idealiseren van hun doelen. Doormiddel van EMDR kijken wij terug naar trauma’s die jou blokkeren om verder te komen. Voor meer informatie neem contact op.
Combineer doelen
Doelen kunnen ook gecombineerd worden. Als je als doel hebt om je vrienden vaker te zien en je wilt sportiever zijn, zou je met vrienden kunnen gaan sporten. Je hebt tevens een stok achter de deur (lees hulpbron). Kortom een win-win situatie dus.
Evalueer met jezelf en vier je successen
Dit punt vergeten mensen meestal. Het is belangrijk dat je eens in de zoveel tijd (wekelijks of maandelijks) kijkt hoe het met je (sub)doelen staat. Heb je ze bereikt? Zo ja, beloon jezelf dan. Vier je succes met een ‘geschikte beloning’. Als je aan het afvallen bent dan is een snack vaak geen geschikte beloning. Je kunt jezelf dan wel belonen met een nieuw boek, een bezoekje aan de zonnebank, een nieuw kledingstuk, make-up, massage, ect.
Ontspanning
Bouw ook ontspanningsmomenten in. Zo nu en dan even pas op de plaats en even iets voor jezelf doen. Als jij lekker in je vel zit, kun jij jouw gestelde doelen ook veel beter volhouden. Als je gestrest bent is het lastig om jouw doelen vol te houden.
Hopelijk slagen je goede voornemens met deze tips in 2019 wel. Voor nu wens ik iedereen alvast hele fijne feestdagen en een gelukkig, liefdevol en gezond 2019.