Laat het los, laat het gaan..
Je bent aan het piekeren, maakt je druk over van alles en nog wat en krijgt daardoor stress. Je vertelt dit tegen iemand en de ander zegt; ‘maak je niet druk, laat het los’. Dat advies had jij jezelf ook wel kunnen geven, denk je dan geïrriteerd. Want als je het kon los laten deed je dit wel, toch? Ook ik ga het zeggen, sorry alvast! Maar loslaten is toch het beste advies wat ik je kan geven, als je piekert en daardoor stress ervaart. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe laat je nu los?
Een tijd geleden gaf ik de lezing ‘anders leren kijken naar (negatieve) gedachten’. Daarin vertelde ik, dat jij diegene bent die bepaald waar jij aan denkt. Jij bent de baas over jouw gedachten. Misschien zegt je brein nu; ‘ja, makkelijk gezegd, Melanie’. Dat kan en dat is ook wat ons brein graag doet, moeilijk denken. Op de een of andere manier kiezen wij eerder voor de moeilijke dan de makkelijke weg. Als ons iets te makkelijk af gaat, dan vragen wij ons al snel af of wij het dan wel goed hebben gedaan? Ons brein denkt vaak te ‘moeilijk’.
Daarom vinden wij gedachten loslaten ook zo moeilijk. Ons brein vindt dat een te makkelijke uitweg. Maar hoe kan je nu toch makkelijk denken en gedachten los laten? Stel jezelf dan de belangrijkere vraag; “heb je invloed op de situatie/gedachte die jou stress bezorgt?” Dat wil zeggen, kun je iets aan de situatie doen? Als jouw antwoord ja is, doe er dan iets mee. Ga ervoor! Als jij daardoor het gevoel krijgt grip (controle) te hebben op een situatie, geeft je dit een positief gevoel en dit zorgt voor positieve gedachten. Juist negatieve gedachten maken dat je gaat piekeren en stress krijgt.
Heb je geen invloed op de situatie? Dat kan, er zijn namelijk genoeg situaties waar wij geen invloed op hebben. Wij kunnen anderen niet veranderen. Alleen de manier waarop wij naar anderen of een situatie kijken. Dus heb je geen invloed op de situatie, laat dit dan los. Met los laten bedoel ik eigenlijk, stop met nadenken over de ander of de situatie. Jij bent de baas over jouw gedachten. Als je er geen invloed op hebt, laat het dan los. Het heeft geen zin om uren ergens over te piekeren, als je toch geen invloed hebt op de situatie.
Lukt loslaten niet? Niet getreurd, wij kunnen ons brein namelijk ook heel makkelijk afleiden. Ons brein is enorm slim, maar wel mannelijk ingesteld denk ik. Het kan namelijk maar 1 ding tegelijk (grapje mannen). Als jij bijvoorbeeld bewust iets aan het waarnemen bent, kan jouw brein niet ook nog is gaan piekeren. Je bent dan met je aandacht in het hier en nu. Piekeren betekent dat je niet in het hier en nu bent. Je zit met je gedachten in het verleden of in de toekomst. Je brein afleiden van piekergedachten kun je dus doen door je te focussen met al je aandacht op 1 taak. Ben bewust bezig met datgene wat je aan het doen bent. Doe niet 100 dingen tegelijk. Focus je op datgene wat je moet doen. Je werkt daardoor ook nog eens veel productiever.
Je kunt je naast focussen op een taak ook afleiden met zingen. Probeer maar is een liedje te zingen en te piekeren tegelijk, ook dat is niet mogelijk. Misschien dan wel leuk om; ‘laat het los, laat het gaan’ van Frozen te zingen. Blijf je lekker binnen het thema;)
Beweging is ook altijd een effectieve manier om los te laten. Dit kunnen al kleine bewegingen zijn. Al is het maar naar het koffiezetapparaat lopen, met je benen trappelen onder je stoel of je tenen proberen te bewegen in je schoenen. Als je dit maar bewust doet. Dat je bewust bent van de bewegingen die je maakt. Heb je meer tijd? Dan is natuurlijk sporten (zoals hardlopen, naar de sportschool gaan, voetballen, boksen, ect) een goede manier om gedachten los te laten.
Daarnaast is het letten op je ademhaling en een ademhalingsoefening doen ook belangrijk om rust te behouden en niet gestrest te raken. Door je aandacht naar je ademhaling te brengen kom je ook weer terug in het hier en nu. Leg je handen maar eens tegen elkaar aan en vouw je middelvingers naar buiten (zie afbeelding). Hierdoor adem je direct vanuit je buik, waardoor je dieper ademt. Als je gestrest bent of angstig bent, adem je vanuit je borst/keel. Dit maakt je nog onrustiger. Als je ademt vanuit je buik, adem je dieper en word je rustiger.
Heb je negatieve gedachten over jezelf? Herhaal die dan maar is hardop op een ‘achterlijke, grappige’ manier. Door je gedachten belachelijk uit te spreken, hoor je ook hoe belachelijk ze eigenlijk zijn. Je kan jezelf dan niet serieus nemen. Je ontkracht dan je eigen gedachten.
Ook kun je doormiddel van EMDR weer invloed krijgen op je gedachten. Door negatieve overtuigingen (de manier waarop je naar jezelf en de wereld kijkt) kun je sneller negatieve gedachten produceren. EMDR keert negatieve overtuigingen naar positieve overtuigingen, waardoor je meer positieve gedachten creëert. Positief denken maakt je vrolijker, relaxter en dit maakt dat je dan weer lekkerder in je vel zit. Klik HIER voor meer informatie over gedachten in combinatie met EMDR.
Heb je vragen dan kan je altijd CONTACT opnemen.
Succes met loslaten 🙂