Waar ligt jouw grens?

Vind jij het ook zo lastig om je grenzen aan te geven? Ken jij je eigen grenzen en weet je waar ze liggen? Het aangeven van grenzen is heel belangrijk. Veel mensen vinden dit lastig. Ze zijn bang om anderen af te wijzen en teleur te stellen. Maar als jij geen grenzen aangeeft, dan wijs je daarmee juist jezelf af. Je zegt eigenlijk, dat jij niet belangrijk bent. Dat je geen respect hebt voor jezelf. En heel eerlijk voor wie heb jij meer respect? Voor iemand die weet wat hij wil of voor diegene die over zich heen laat lopen? Door grenzen aan te geven, krijg je ook weer controle over je leven. Jij bepaalt en niet de ander.

Tegenwoordig zijn wij door onze smartphone, continue bereikbaar. Zeker in deze tijd is dus het belangrijk dat jij je grenzen kent en deze kan aangeven/bewaken. Wanneer je dit lastig vindt, ervaar je het leven nog drukker dan dat hij al is. Je hebt dan namelijk alleen tijd voor anderen en niet voor jezelf. Als je te vaak over je eigen grenzen heen gaat, dan heeft dat op langere termijn gevolgen. Je kunt overspannen of burn-out raken en allerlei lichamelijke klachten krijgen. Luisteren en kijken naar je eigen grenzen/behoeftes is van groot belang. Als jij geen grenzen aangeeft, dan hebben mensen ook geen respect voor jouw grenzen. Ze weten namelijk niet waar jouw grens ligt. Door grenzen aan te geven, geef je anderen eigenlijk ook een gebruiksaanwijzing mee hoe ze met jou om moeten gaan. Je leert anderen hoe ze met jou om moeten gaan. Het aangegeven van grenzen en luisteren naar jezelf maakt je een gelukkiger mens!

Breng jezelf in kaart
Belangrijk bij het stellen van grenzen is dat je weet waar jouw grenzen liggen. Breng jezelf is in kaart. Wie ben je nu eigenlijk? Wat vind je belangrijk? Wat zijn jouw normen en waarden? Wat zijn jouw behoeftes? Waar liggen jouw grenzen? Wat je namelijk niet weet, kun je ook niet aangeven. Leer jezelf en je grenzen kennen.

Luister naar je lijf
Je lijf geeft ook grenzen aan. Als je teveel hebt gegeten dan kun je daarvan misselijk worden. Je lijf geeft dan aan; ‘nu is het genoeg!’ Je hebt je grens bereikt. Als je over je grens heen blijft gaan, dan heeft dit gevolgen. Het is dus van belang om ook goed naar de signalen van je lijf te luisteren.

Zeg nee
Nee zeggen is iets wat je kunt leren. Door nee te zeggen, geef jij je grenzen aan en daarmee respecteer jij jezelf. De ander zal je ook meer gaan respecteren. Wat je uitstraalt krijg je ook weer terug. Weet dat je nee zegt tegen iemand zijn vraag en niet tegen de persoon zelf. Dat scheelt al zoveel. Je wijst de persoon niet af, maar de vraag. Door ja te zeggen tegen iets wat je niet wilt, zeg je eigenlijk nee tegen datgene wat je wel wilt. Maar hoe leer je nu nee te zeggen?

– De drie-vraag
Als iemand iets aan je vraagt, stel jezelf dan de volgende drie vragen; ‘wil ik dit, kan ik dit en heb ik hier de tijd voor?’ Als je antwoord op één vraag nee is, dan is je antwoord ook nee.
-Denkpauze
Je hoeft niet meteen ja te zeggen. Veel mensen voelen zich verplicht om meteen antwoord te geven en zeggen daarom snel ja. Later komen ze erachter dat ze hier helemaal geen tijd voor hebben. Door jezelf een denkpauze te geven, kan je rustig nadenken en niet overhaast een beslissing maken. Denkpauzes inlassen kun je doen door te zeggen; ‘dat je er later op terugkomt of zeggen dat je eerst even in je agenda moet kijken’.
-Je hebt het recht om nee te zeggen
Veel mensen voelen zich verplicht om ja te zeggen, maar op een vraag mag ook nee gezegd worden. Verschil tussen een opdracht en een vraag is dat een opdracht verplicht is en een vraag vrij staat.
-Houd het simpel
Ik heb ook altijd de neiging om uit te leggen waarom iets niet kan. Dit hoeft helemaal niet. Je bent de ander niet altijd een verklaring verschuldigd. En vaak als jij jezelf gaat verklaren, vraag je daarmee onbewust goedkeuring van de ander.
-Pas je bereikbaarheid aan
Zoals eerder benoemd zijn wij door de komst van de smartphone en social media continue bereikbaar. Je bent ook sneller geneigd om even snel terug te reageren, omdat dit zo makkelijk is. Even snel een e-mail terug sturen of even snel reageren op dat berichtje. Dit schept verwachtingen bij mensen. Probeer niet altijd meteen terug te reageren, bouw app of e-mail tijd in. Kijk wat voor jou goed voelt.
-Lichaamstaal
Je communiceert niet alleen met woorden, maar ook met je lijf. Als je twijfelt dan zullen mensen dit kunnen zien aan je lichaamshouding. Belangrijk is dus om met heel je lichaam, nee te zeggen. Maak daarbij oogcontact, articuleer duidelijk en neem een krachtige houding aan.
-Laat los

Als je nee hebt gezegd ga dan niet malen of je er wel goed aan hebt gedaan. Je hebt niet voor niks nee gezegd. Je hebt een grens bewaakt. Pas als jij goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven.
Oefening baart kunst
Een kind leert lopen, doordat hij steeds blijft proberen. Hoe vaak hij ook valt, opgeven doet hij niet. Belangrijk is dus om dit te blijven oefenen.

Jij bent belangrijk, geef daarom jouw grens aan! Voor meer informatie neem contact op.



2 Replies to “Waar ligt jouw grens?”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.