Als de blaadjes van de bomen vallen..

De herfst is al een tijdje in al zijn pracht aan de gang. Ieder seizoen heeft zijn charmes. Toch vinden veel mensen de overgang van de zomer naar de herfst een moeilijke overgang. De welbekende herfstdip begint langzaam weer zijn tol te eisen. Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben last van een herfst/winterdip.

Herken je dat je rond de herfst/winter meer last hebt van depressieve gevoelens? Hoeveel je ook slaapt, nog steeds moe wakker wordt? Minder zin hebt om de dag te starten? Lusteloos bent? Zin hebt in veel eten? Je eigen onzekerder voelt? Onrustiger bent? Dan zou je zomaar is een herfst/winterdip kunnen hebben.

Wat kan je doen tegen een herfst/winterdip?
– Vitamine D
In de zomer zijn wij vaker buiten. We ondernemen dan veel meer buiten. Logisch ook want het is dan mooier weer. Doordat wij veel buiten zijn krijgen we door het daglicht voldoende vitamine D binnen. Vitamine D is belangrijk voor de ontwikkeling van de botten en zorgt voor een betere weerstand. Daarnaast is vitamine D ook een belangrijke vitamine voor het aanmaken van serotonine. Als je een tekort hebt aan serotonine krijg je meer depressieve gevoelens. Het is daarom van belang om iedere dag eigenlijk een half uur buiten te komen en zon/daglicht op te doen. Probeer in de pauze een rondje te lopen, even buiten te spelen met de kinderen of pak sneller de fiets. Is het lastig om iedere dag een half uur zon/daglicht op te doen? Dan kun je kijken voor speciale lichttherapieën. Ook een wake-up light kan je helpen. Je wordt in de ochtend dan wakker met zogenaamd daglicht, wat het natuurlijk wakker worden bevordert.
– Zorg voor voldoende slaap
Door de kou verbruikt je lichaam in de herfst en wintermaanden meer energie om warm te blijven. Dieren doen vaak een winterslaap. Deze optie is voor ons helaas niet weggelegd. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor voldoende slaap. De gemiddelde mens heeft 8 uur slaap per dag nodig. Belangrijk is een slaapritme aan te houden. Dit door op dezelfde tijd naar bed te gaan en op dezelfde tijd op te staan. Regelmaat in de koude maanden is van groot belang.
– Beweging
Probeer iedere dag een half uur te bewegen. Door beweging komt de stof endorfine vrij. Deze stof heeft een rustgevende werking en verminderd sombere gevoelens die je door een herfst/winterdip kunt krijgen.
– Winterse kost
In de herfst/winter heb je meer behoefte aan koolhydraten. Een teveel aan koolhydraten is nadelig voor je gemoedstoestand en natuurlijk voor je lichaam (lees overgewicht). Winterse kost, zoals boerenkool is een goede wintergroente die voldoet aan de juiste koolhydraten. Het bevat veel ijzer, wat goed is voor ons lichaam. In de ochtend een warm ontbijt nemen is ook goed voor de verbanding. Denk bijvoorbeeld is aan warme pap.
– Water drinken
In de zomer drinken wij automatisch meer water. Tijdens de herfst/winter is het minstens zo belangrijk om water te drinken. Vind je water drinken tijdens de koude maanden moeilijk? Probeer dan thee (liefst groene of kruidenthee).
– Omring je met positieve mensen
Wie kan jou altijd opvrolijken? Van wie krijg jij positieve energie? Zorg dat je die mensen wat vaker in de koude maanden ziet. Liefst het hele jaar door natuurlijk;)
– Knuffelen
Knuffel je kind, partner, huisdier, ect. Door knuffelen komt het hormoon; oxytocine vrij. Ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit hormoon helpt bij de vermindering van stress en verlaagt de bloeddruk.
– Warmte
Zorg dat je goed bent aangekleed en dat je huis lekker warm is. Je lijf verbruikt meer energie als het koud is.  Als je lijf teveel energie verbruikt, kan jij jezelf neerslachtiger gaan voelen. Dit komt dan door het gebrek aan energie.
– Ontspanning
Zorg voor voldoende qualititime. Las wat ontspanningmomentjes in en kijk goed naar je eigen behoeftes.
– Positief denken met behulp van EMDR
In de herfst laten bomen hun bladeren los. Wat moet jij loslaten? Welke negatieve gedachten beheersen jou? Welke trauma’s moeten er worden opgelost? Met EMDR kun je hier achter komen. Voor meer informatie over EMDR, klik HIER.

Ik hoop dat je door deze tips de herfst/winterdip buiten de deur kunt zetten. Mocht je meer willen weten over wat EMDR voor jou kan betekenen? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.