De kracht van EMDR

Ooit wel eens EMDR overwogen? EMDR is een traumaverwerkingsmethode en staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.

Als je niet lekker in je vel zit of je kind zit niet lekker in zijn of haar vel, als je last hebt van angsten of weinig zelfvertrouwen hebt, dan zal je niet snel denken aan een behandeling gericht op traumaverwerking. Toch is EMDR dan een zeer effectieve behandeling voor je klachten.

Een trauma ontstaat namelijk in een situatie waarin je een (be)dreiging voelde en tegelijkertijd een gevoel van machteloosheid ervaarde. Dit zet het woord trauma gelijk in een ander daglicht en maakt traumaverwerking heel breed. Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen en hoe wij handelen. Wij creëren positieve en helaas ook negatieve overtuigingen. Een overtuiging is de manier waarop je naar de wereld en jezelf kijkt. Sommige negatieve overtuigingen zijn zo diep geworteld en zorgen voor een negatief zelfbeeld. Dat negatief zelfbeeld zorgt voor een gebrek aan zelfvertrouwen. Jezelf niet goed genoeg vinden bijvoorbeeld. Jezelf wegcijferen, nog harder werken, anderen altijd belangrijker vinden, altijd zorgen voor anderen en ga zo maar door. Dit kan voor veel stress zorgen, niet lekker in je vel zitten en voor spannings-gerelateerde klachten (burn-out/overspannen).

Tussen EMDR en negatieve gedachten zit een verband. EMDR werkt namelijk met overtuigingen en 80% van je negatieve gedachten komen voort uit je overtuigingen. Dit alles komt vaak voort uit een trauma. Een gebeurtenis uit het verleden waarbij je deze overtuiging hebt gecreëerd. Dit kan zelfs al in je kinderjaren gecreëerd zijn. De gedachte ik ben dom creëert bijvoorbeeld bij kinderen faalangst. Deze gedachte is gecreëerd in een situatie waar het kind zich bedreigd voelde of een dreiging voelde en tegelijkertijd een gevoel van machteloosheid ervaarde. Die gedachte ook wel negatieve overtuiging wordt steeds getriggerd bij je kind in situaties die op het traumabeeld lijken. Met EMDR wordt er  een positieve overtuiging gecreëerd en geïnstalleerd in het lijf, zodat je kind meer zelfvertrouwen krijgt en de faalangst overwint.

EMDR is zo breed. Het is een zeer effectieve behandeling voor kinderen, jongeren en volwassen die met problemen blijven kampen die te maken hebben met eerder meegemaakte ingrijpende gebeurtenissen of opgelopen angsten die nog niet goed zijn verwerkt. Ook bij faalangst, gebrek aan zelfvertrouwen, slaapproblemen, spannings- gerelateerde klachten (burn-out/overspannen), eetstoornissen, pijn, lichamelijke klachten, depressie en een negatief zelfbeeld kan EMDR helpen. Dit geldt ook voor rouwverwerking. Rouwverwerking verloopt via een aantal stadia. Wanneer het rouwproces stagneert, kan het helpen een EMDR sessie te ondergaan. Dit betekent níet dat je iemand dan niet meer mist of dat je probeert om de overledene te vergeten. Het betekent wél dat je probeert je leven in te richten zonder de geliefde om je heen. EMDR helpt je bij het verwerken en brengt het rouwproces weer in beweging.

Herken jij jezelf of je kind in het verhaal, maar kun je geen gebeurtenis hieraan koppelen? De meeste mensen die naar mijn praktijk komen weten dit ook niet op voorhand. Het is mijn taak om samen met jou hierachter te komen. Door het intakeformulier en het intakegesprek kom ik achter de thema’s die jou beïnvloeden in je dagelijkse leven. Tijdens een EMDR sessie vraag ik je via de thema’s, beelden, gevoelens en/of sensaties naar boven te halen. Dit gebeurt eigenlijk op onderbewustzijnsniveau. Er komt altijd een beeld, gevoel of sensatie naar boven. Dit is een beeld, gevoel of sensatie wat nu op dit moment als naarste is om aan terug te denken. Doormiddel van tappen (dit zijn tikjes op de knieën) zorg ik dat de spanning verdwijnt of zo minimaliseert dat je naar dit beeld kunt terugkijken, zonder dat het je naar de keel grijpt. Dan creëer ik een positieve overtuiging bij je. Bijvoorbeeld, eerst was dat ik ben niet goed genoeg en nu ik mag er zijn. Je kunt je voorstellen wat voor effect dit heeft op je zelfbeeld. Je hebt misschien wel jarengelang de overtuiging gehad ik ben niet goed genoeg en nu is deze omgedraaid naar een positieve overtuiging.

Het mooie van EMDR is dat de resultaten vaak naar twee á drie sessies al gelijk voelbaar zijn. Mensen krijgen meer energie, zitten lekkerder in hun vel en ervaren het vaak als een last die van ze is afgevallen. En hoe fijn is dat? Wij willen altijd allemaal zo graag snel resultaat zien. Het liefst gaan we naar de sportschool en willen wij diezelfde avond al direct resultaat op de weegschaal of in de spiegel zien. EMDR doet dit dus wel. Loop daarom niet langer door, de oplossing is met EMDR namelijk heel dichtbij.

Heb je al is EMDR gehad en heeft dit niet gewerkt? Dan is niet de juiste overtuiging aangepakt. Ik werk ook erg op gevoel en voel meestal wel waar de overtuiging zit. Hierdoor kunnen we gerichter werken en meer resultaten behalen. Ik heb al vele hulpvragen behandeld met EMDR  en blijf het een geweldige methode vinden. Dit vooral door de geweldige resultaten.

Je kunt ook op pijn EMDR laten doen. Daarvoor is het speciale pijn-protocol. Dit protocol kan je verlichting bieden bij pijnlijke klachten.

Kortom een methode die ik met veel liefde en plezier toepas door de resultaten en de effecten ervan.  Loop niet langer door en durf om hulp te vragen. Wil je meer informatie? Klik dan op kinderen/jongeren of volwassenen. Voor meer informatie kun je ook altijd contact opnemen.

4 Replies to “De kracht van EMDR”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.