Bella vacanza


De vakantieperiode is weer aangebroken. Tijd om te ontspannen, te genieten en de batterij weer op te laden. De periode voorafgaande aan een vakantie is vaak stressvol. De laatste dingen afronden op het werk, de stress van koffers pakken, kinderen die moeten wennen aan een schoolstructuur die is weggevallen en ga zo maar door. Je zou bijna zeggen dat vakantie opnemen stressvoller is dan blijven werken.

Hoe kun je de periode voorafgaande aan een vakantie en tijdens je vakantie nu ontspannen? Hieronder enkele tips (ook voor de thuisblijvers):
1. Adem in, adem uit
Deze ademhalingsoefening geeft je meer energie en zorgt voor een betere concentratie. Handig voor de stressvolle periode voorafgaande aan een vakantie. De oefening werkt als volgt, je duwt met je vinger je rechter neusgat dicht en ademt via je linker neusgat in. Houd even de adem vast en leg dan je vinger op je linker neusgat. Adem weer uit via je rechterneusgat. Leg nu je vinger op je linker neusgat en adem via je rechter neusgat in. Leg dan je vinger op je rechterneusgat en blaas via je linker neusgat uit. Wissel dit een paar keer af.
Deze ademhalingsoefening helpt je om te ontspannen, handig voor de vakantie en tijdens de vakantie. Bij deze oefening adem je steeds vier tellen in via je neus en blaas je via je mond weer vier tellen uit. Herhaal deze oefening een paar keer achter elkaar. Als je deze oefening wat vaker hebt gedaan, kun je de secondes gaan uitbouwen.
2. Een goede voorbereiding is het halve werk
De meeste mensen houden van duidelijkheid en voorspelbaarheid. Wij willen altijd graag weten waar wij aan toe zijn. Voor kinderen geldt dat zeker niet anders. Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid je kind daarom voor op een vakantie. Mocht je op vakantie gaan, bekijk samen met je kind dan eens de accommodatie. Vertel welke faciliteiten ze hebben en wat je daar gaat doen. Dagen hoeven niet op voorhand vastgelegd te worden en helemaal uitgestippeld te zijn, maar enige houvast is fijn. Bespreek in de ochtend de planning voor die dag. Ga je naar het strand of blijf je bij het zwembad? Ook voor de thuisblijvers met kinderen is het belangrijk te bespreken wat je gaat doen. Ga je op visite of naar een pretpark?
3. Momentje voor jezelf
Tijdens de vakantie mag me-time niet ontbreken. Zeker als je kinderen hebt is het fijn om even een momentje voor jezelf in te plannen. Kijk waar de ruimte is om een activiteit alleen te ondernemen. Iets wat jij echt leuk vindt, een boek lezen, liggen op een bedje, een wandeling maken, ect.
4. De natuur in
De stresshormonen gieren nog door je lijf en je kunt je rust niet vinden op je strandbedje of thuis in je tuinstoel. Jezelf frustreren hierover heeft geen zin. Wat wel helpt is de natuur in gaan. Het is bekend dat de natuur een rustgevende werking op ons heeft. Maak een wandeling of fietstocht. Door de vrijgekomen serotonine kun je daarna heerlijk ontspannen op je strandbedje of in je tuinstoel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.