Emoties

😡 😃 😞EMOTIES HELP!! 😭 😨 😍
Veel mensen vinden het uitspreken en vooral het tonen van emoties lastig. Het tonen van emoties was helaas ook heel lang not done. Je werd al snel een watje genoemd. Gelukkig zijn de tijden veranderd en durven wij onze emoties meer te benoemen en te tonen. Toch vinden we dit nog heel moeilijk. Zeker bij kinderen vinden we het moeilijk om met de emotie boosheid om te gaan. Het is heel belangrijk om emoties te benoemen en te tonen. Het opkroppen van emoties kan namelijk veel ellende veroorzaken. Het kan je in het ergste geval zelfs depressief of ziek maken. Maar hoe doe je dit ‘verantwoord’?
Allereerst is het belangrijk om de emotie te herkennen. Kinderen leren van hun ouders/verzorgers. Als jij als ouder/verzorger laat zien dat je emoties benoemt en uit, zullen kinderen dit ook sneller doen. Als je als ouder/verzorger bijvoorbeeld geen verdriet durft te tonen, zal je kind deze emotie ook niet snel laten zien. Laat verantwoord zien dat verdriet geuit mag worden en wat het oplevert (vaak een opgelucht gevoel). Herken de emotie die je voelt, kom achter de oorzaak van deze emotie en verwerk hem door hem te uiten.
Verdriet: huil, gooi je verdriet eruit. Wat maakte jou en/of je kind zo verdrietig? Durf dit te bespreken. Bij kinderen is het belangrijk NIET te troosten. Dit klinkt heel raar en gaat misschien helemaal tegen ons vader of moedergevoel in. Maar door je kind te troosten zeg je dat het eigenlijk moeten stoppen met het uiten van zijn emotie. Dit wil niet zeggen dat jij je kind niet op schoot mag nemen of er naast mag gaan zitten. Integendeel, het is juist belangrijk om nabijheid te bieden. Het gaat erom dat je het verdriet laat uiten. Laat zien dat je er voor je kind bent en dat het zijn verdriet bij jou kwijt kan. Geef het gevoel aan je kind dat het gezien en gehoord wordt.
Boosheid: Boos worden zonder anderen pijn te doen of spullen te beschadigen. Dit kan je doen door met een tennisracket op een dik kussen te slaan, op een boksbal slaan, schoppen tegen een bal, ect. Kijk wat bij jou en/of je kind past. Dit is zeker voor kinderen een effectieve manier om hun boosheid kwijt te raken. Zodra deze boosheid eruit is kun je weer een gesprek met je kind voeren en kijken naar de oorzaak van deze boosheid. Wat maakte je nou zo boos? Dit doen bij een boos kind dat nog niet heeft kunnen ontladen is hetzelfde als de pin uit een granaat halen. Het ontploft!
Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen en jongeren is deze manier effectief. Soms moet je echt even je boosheid er uitslaan/schoppen op een verantwoorde manier, voordat je verder kunt.
Angst: kom achter de werkelijke reden van je angst. Wat zit er achter? Welke gedachte veroorzaakt je angst? Is deze gedachte waar? Kun je deze gedachte ombuigen? Wat is het ergste dat je kan gebeuren? Hiermee kun je angsten overwinnen en leer je steeds meer te denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen.
Wil je meer tips of toelichting? Hulp met het omgaan van je eigen emoties en/of die van je kind? Zou je graag emoties willen uiten, maar lukt dit niet? Veroorzaakt het uiten van emoties problemen bij jou en/of je kind? Neem dan contact op.

 

2 Replies to “Emoties”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.