Zie ginds komt de stoomboot…

Het aftellen is begonnen. Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover.. Sinterklaas komt weer naar Nederland. Het ultieme kinderfeest. Helaas kunnen niet alle kinderen hier optimaal van genieten. De Sinterklaasperiode brengt namelijk voor sommige kinderen nogal wat spanningen met zich mee. Vragen als; ‘krijg ik wel cadeautjes?’ ‘Komt hij zaterdag echt wel aan?’ ‘Wanneer mag ik mijn schoen zetten?’ En ga zo maar door.

Er zijn zelfs kinderen die terugvallen in oude gewoontes door de spanningen rondom het Sinterklaasfeest. Kinderen die weer in bed plassen, angsten ontwikkelen, niet goed durven te gaan slapen, last hebben van buikpijn of andere fysieke klachten, huilbuien hebben, driftbuien krijgen, ect. Helemaal niet gek, want dit kinderfeest brengt ook de nodige spanningen en prikkels met zich mee. Hoe kun jij je kind toch laten genieten van de Sinterklaasperiode?

1. Aftelkalender
Jonge kinderen hebben moeite met tijdsbestek. Je kunt benoemen naar je kind dat Sinterklaas zaterdag aankomt, maar wanneer is het zaterdag? Voor veel kinderen is een aftelkalender dan handig. Het aftellen maakt het overzichtelijk. Ze weten dan hoeveel nachtjes ze nog moeten slapen, voordat Sinterklaas aankomt. Ook zou je op deze aftelkalender kunnen zetten wanneer je kind zijn of haar schoen mag zetten, wanneer het pakjesavond is thuis, bij opa’s en oma’s en het feest op school. Zet ook op de aftelkalender wanneer Sinterklaas weer vertrekt.
2. Sinterklaasjournaal
Het Sinterklaasjournaal is super leuk, maar er is altijd die spanning of Sinterklaas wel aankomt. Niet alle kinderen kunnen met deze spanningen omgaan. Vertel aan je kind, als je merkt dat het Sinterklaasjournaal teveel spanningen met zich meebrengt (wat het Sinterklaasjournaal ook zegt), dat Sinterklaas zaterdag gewoon aankomt.
3. Duidelijkheid
Vertel je kind wat het kan verwachten in de Sinterklaasperiode. Probeer zoveel mogelijk duidelijkheid en voorspelbaarheid aan te bieden. Hoe gaat bijvoorbeeld jullie weekend eruit zien? Gaan jullie zaterdag naar de intocht? Kijken jullie het op tv? Gaan jullie zondag in het dorp/stad nog naar de intocht? Hoe verloopt dat allemaal? Wie gaan er mee (alleen het gezin of ook de opa’s en oma’s?) Wanneer mag je kind allemaal zijn schoen zetten? Hoe meer je vertelt, hoe voorspelbaarder en duidelijker het voor je kind wordt. Duidelijkheid maakt de spanningen minder, omdat je kind weet wat het kan verwachten. Probeer zoveel mogelijk visueel te maken.  Dit kun je doen door plaatjes uit te printen of het te tekenen. Je kan je kind het ook zelf laten tekenen, dan is het misschien nog duidelijker voor je kind. Zelf tekenen kan ook voor verwerking zorgen. Bespreek in de ochtend samen ook de dag door. Hoe gaat de dag eruit zien? Wat kan je kind die dag allemaal verwachten? Voor het slapengaan ook altijd even de dag door bespreken. Wat was er goed gegaan? Leuk geweest? Gericht op het positieve en de leuke gebeurtenissen.
Probeer thuis zoveel mogelijk de dagelijkse structuur te behouden. Je kind kan hierop terugvallen. Op tijd naar bed gaan is in deze periode ook belangrijk. Door genoeg nachtrust kunnen kinderen meer aan.


4. Huis versieren
De decembermaand is een gezellig maand. Niet alleen tijdens de kerst wordt het huis versierd, ook tijdens de Sinterklaasperiode. Super leuk, maar niet voor alle kinderen. Heb je een kind dat heel prikkelgevoelig is? Houdt de versieringen dan beperkt. Thuis moet je kind kunnen rusten en bijkomen. De meeste kinderen vinden het huis versieren super leuk. Voor het ene kind kan dit al een week voordat hij aankomt (dus als het sinterklaasjournaal begint) en voor andere kinderen pas op de dag van aankomst.
5. Zet Sint niet in als beloning of als straf
Je kind vindt de Sinterklaasperiode al een spannende periode, als je Sinterklaas als beloning of als straf in gaat zetten wordt deze periode alleen nog maar spannender.
6. Rustmomenten
Door alle prikkels die kinderen in deze periode opdoen is het belangrijk om rustmomenten in te bouwen. Welke activiteiten bieden jouw kind rust? Puzzelen, IPad, trampoline springen, bouwen ect? Veel activiteiten of spannende/nieuwe dingen op een dag? Plan dan extra rustmomenten in. Laat je kind ervaren wat rustmomenten met hem doen. Maak hem hier alert op, zodat bij overprikkeling je kind weet wat het kan doen om te ontspannen. Voor het slapen gaan is douchen voor veel kinderen ook ontspannend. Ze kunnen dan de prikkels van die dag afspoelen.
7. Rollenspel
Speel samen met je kind, Sinterklaas en de pieten na. Doormiddel van een rollenspel kan je kind veel spanningen verwerken.  Ze kunnen situaties dan nabootsen.
8. Niks moet
Dwing kinderen niet af om Sinterklaas en de pieten een hand te geven of bij Sinterklaas op schoot te zitten.
9. Luister en kijk naar je kind
Als ouder ken jij je kind het allerbeste. Wat heeft je kind nodig? Wat voor gedrag laat je kind zien? Wat geeft het aan? Probeer zoveel mogelijk alle vragen die je kind heeft te beantwoorden.
10. Dag Sinterklaasje
Ruim samen met je kind de versieringen op. Sluit deze periode samen af. Vertel dat Sinterklaas en de pieten weer terug naar Spanje zijn. Begin niet gelijk met de kerstversieringen op te hangen en de kerstboom op te tuigen. Bouw een paar dagen rust in. Kinderen moeten even verwerken dat Sinterklaas weer weg is.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.