Het geheim van gelukkig zijn..

Iedereen wil maar een ding en dat is gelukkig zijn. Helaas lijkt een gelukkig leven niet voor iedereen weggelegd. Toch ben jij zelf een van de belangrijkste factoren die jouw geluk bepaald.

Met de komst van social-media is de drang naar een perfect en gelukkig leven alleen nog maar sterker geworden. Wie Instagram opent ziet het ene na het andere perfecte plaatje, waar gelukzaligheid vanaf lijkt te spatten. Eerlijk is eerlijk, ik zet er ook geen foto op van mijzelf als ik aan het strijken ben. Dit wil overigens niet zeggen dat ik Instagram of social-media afkeur. Ik gebruik het zelf ook graag, alleen zorg ik er wel voor dat het mijn leven niet negatief beïnvloedt. Voor een groot aantal mensen brengen die perfecte plaatjes namelijk een bepaalde verwachting met zich mee. Waardoor er een bepaalde druk op gelukkig zijn komt te liggen. Ze kijken naar wat anderen hebben en doen. Hierdoor twijfelen ze aan hun eigen leven en geluk. Voor een gelukkig leven is het van belang om naar jezelf te kijken. De basis van een gelukkig leven is namelijk gelukkig zijn met jezelf. Het goed hebben met jezelf en jezelf accepteren. Voor sommige oren mag dit dan misschien zweverig klinken, maar van jezelf houden is heel belangrijk.

Wat brengt van jezelf houden je dan? Van jezelf houden, draagt bij aan een positief zelfbeeld. Hierdoor accepteer jij jezelf en krijg je zelfvertrouwen. Dit alles maakt je ontspannener, positiever, vrolijker en kortom gelukkiger. Ook zorgt het voor goede relaties met anderen. Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven en betere vriendschapsbanden opbouwen. En als je in jezelf gelooft is alles mogelijk! De volgende oefeningen helpen je bij het creëren van een positief zelfbeeld:

Jezelf in kaart brengen:
Deze heb ik al eerder beschreven in een andere blog, maar jezelf in kaart brengen is heel belangrijk. Je kan niet van jezelf houden, als jij jezelf eigenlijk niet goed kent. Je weet dan niet waarvan je moet houden. Pak daarom een pen en papier. Schrijf daarbij al jouw kwaliteiten op. Wat vind je allemaal goed aan jezelf? Wat zie je als je kwaliteiten en goede eigenschappen? Wat vind je allemaal mooi aan je uiterlijk en innerlijk? Welke positieve gedachten heb je over jezelf? Welke kwaliteiten en eigenschappen vinden anderen goed aan jou? Welke opmerkingen maken je blij? Wat vinden ze mooi aan je uiterlijk en innerlijk? Schrijf deze ook op. Welke quotes inspireren jou? Misschien ook leuk om deze erbij te zetten.

De manier waarop..
Hoe praat jij tegen jezelf? Iedereen praat tegen zichzelf. De ene persoon spreekt zich bemoedigend toe en de ander kraakt zichzelf af. Als jij jezelf altijd afkraakt en negatief toespreekt, zorgt dat voor een negatief zelfbeeld. Je hebt dan weinig zelfvertrouwen. Als jij jezelf positief toespreekt, zorgt dat voor een positief zelfbeeld. Bijvoorbeeld; ‘ik heb het toch maar is geflikt’. Positief tegen jezelf praten lijkt moeilijk. Maar bedenk is hoe jij tegen je beste vriendin praat? Spreek je haar negatief toe? Waarschijnlijk niet, anders was ze nu je vriendin niet meer. Praat daarom tegen jezelf alsof je tegen een goede vriendin zou praten. Als een vriendin iets niet lukt dan attendeer je haar op haar inspanningen. Je spreekt haar bemoedigend en liefdevol toe. Doe dit ook naar jezelf. De weg er naar toe is net zo belangrijk als de bestemming. Dus complimenteer de inspanningen die je hebt gedaan, ook al gaf het niet het gewenste resultaat. Steun jezelf, motiveer jezelf en ben de beste vriendin die je maar kan wensen voor jezelf!

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand:
Er zijn nog altijd veel mensen die niet graag naar hun eigen spiegelbeeld kijken. Voor deze oefening vraag ik je toch om voor een spiegel te gaan staan. Kijk naar jezelf in de spiegel. Benoem de positieve kanten van zowel je uiterlijk als innerlijk. Kijk hierbij jezelf ook recht in de ogen aan. Heel belangrijk, geloof wat je zegt. Je bent het waard! Bekritiseer jezelf niet. Zelfkritiek maakt je negatief, van jezelf houden positief. Iedere keer als je langs een spiegel loopt, kijk dan naar jezelf en geef jezelf een compliment. Dit kun je gewoon in je hoofd doen (je wilt immers niet dat anderen denken dat je gek bent geworden). Het allerbelangrijkste om tegen jezelf te zeggen is dat van jezelf houdt. Zeg dit zeker in het begin meerdere malen per dag. Herhaal dat net zolang tot dat je het gelooft. Je kunt ook briefjes met positieve boodschappen plakken op iedere spiegel in je huis. Zet zeker op een briefje, ik hou van mijzelf. Luister en bekijk ook is het grappige liedje van, Harrie Jekkers- ik hou van mij en zing die lekker mee.

Drie dingen:
Als ouders met hun kind naar de praktijk komen dan geef ik altijd ‘het successenschriftje’ als oefening mee. Niet alleen voor kinderen en jongeren, maar ook voor volwassenen is dit een goede oefening. Het komt er op neer dat je voor het slapengaan drie dingen opschrijft waar je trots op bent. Wat heb je die dag allemaal goed gedaan? Wat waardeerde je aan jezelf? Op welke inspanningen ben je trots? Waar ben je dankbaar voor? Schrijf het op!

Wie goed doet, wie goed ontmoet:
Uit onderzoek blijkt dat anderen helpen zorgt voor een positief welzijn. Het heeft namelijk een positief effect op ons geluk en onze gezondheid. Ook kunnen wij minder slecht over onszelf denken, als wij anderen helpen. Dus help anderen en creëer daarmee een positief zelfbeeld. Let er wel op dat je daarmee niet over je eigen grenzen heen gaat. Een ander helpen is goed, maar jezelf daarvoor wegcijferen niet. Onthoud hierbij ook weer, pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je het beste van jezelf geven. Zie ook mijn blog, waar ligt jouw grens? En ik zeg altijd; ‘wat je geeft krijg je terug’.

Soms kunnen overtuigingen door trauma’s je blokkeren om positief naar jezelf te kijken. Sommige overtuigingen kun je niet zelf keren. Met behulp van EMDR kan dat wel. Wil je meer informatie of weten wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan contact op! Klik HIER voor meer informatie over EMDR.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.