Druk, drukker, drukst

Wat zijn wij toch ontzettend druk met zijn alle. Dagen, weken en soms maanden staan vaak al helemaal volgepland en vliegen aan ons voorbij. Niet alleen onze agenda’s staan helemaal volgepland ook die van onze kinderen staan vaak helemaal vol met allerlei afspraakjes. En hoe herkenbaar is de lastige opdracht iets af te spreken met een groep? Een datum prikken lijkt soms een onmogelijke opgave, want de een heeft het nog drukker dan de ander. Wat maakt het nu dat wij zo druk zijn met zijn alle en hoe kun je meer rust creëren?

‘’Vroeger was alles veel beter’’, hoor ik mijn oma nog wel eens zeggen. Heeft ze gelijk? Was het vroeger beter? Mijn oma komt uit een gezin met dertien kinderen. Dat was heel normaal. Nu moeten wij er niet aan denken om dertien kinderen te hebben, een baan, afspreken met vrienden, dat mee organiseren, ect. Met één kind vind ik het soms al lastig om alles te managen, laat staan met dertien. Tijden veranderen en dus ook de mens. Alles heeft zijn voor en nadelen, dus of het vroeger beter was? Geen idee. Ik weet alleen wel dat er vroeger veel minder mensen overspannen of burn-out waren. Terwijl ze toch zeker ook een druk leven hadden. Maar wat maakt ons nu druk? Dat heeft vele oorzaken;

Druk zijn als statussymbool
De een heeft het nog drukker dan de ander. De meeste vinden het ook fijn om te zeggen dat ze het druk hebben. Een soort standaard antwoord op de vraag; ‘hoe gaat het?’ Ja goed, lekker druk hoor’. Niet voor niets ook, want druk zijn creëert ook een krachtige status. Door te benoemen dat wij het druk hebben geven wij aan, dat wij ambitieus zijn en er toe doen. Het druk hebben staat voor veel mensen ook gelijk aan succesvol zijn. Als je het niet druk hebt word je al snel saai of lui gevonden. Vraag maar is aan iemand hoe zijn of haar weekend was? Bij een antwoord als; ‘rustig, niet veel gedaan’, verliezen wij al snel onze interesse.

Je overtuigingen
Op druk zijn zitten ook heel veel overtuigingen, zoals ik hierboven al een beetje heb beschreven. Wij verwachten veel van onszelf en anderen. Wij willen betrokken partners zijn, onze sociale contacten onderhouden, fysiek en mentaal onszelf bijhouden door te sporten, mediteren, ect. Geen acht tot vijf mentaliteit op ons werk hebben, betrokken ouders zijn en ga zo nog maar even door. Wij verwachten veel van ons zelf. Het is mooi dat wij onszelf uitdagen, alleen mogen verwachtingen nooit ten koste gaan van ons als persoon. Als het soms niet gaat, pas je verwachtingen dan aan. Je hebt dan niet gefaald, het was gewoon niet haalbaar. Je hoeft niet alle ballen omhoog te houden.

Druk zijn is een keuze
Wat versta jij onder druk zijn? Je gedachten bepalen hoe jij je voelt. Als jij steeds tegen jezelf zegt dat, alles af moet zijn, je overal van op de hoogte moet zijn of overal bij moet zijn, dan zal je het leven als druk ervaren. Je stressrespons wordt geactiveerd en dat zal voor spanningen en een gejaagd gevoel zorgen. Druk zijn is dus een keuze. Een vriendin van mij zegt altijd; ‘iedereen heeft het druk’. Ze doelt er eigenlijk op, dat je jezelf daar niet achter moet verschuilen. Dat je prioriteiten moet stellen. Jij regisseert jouw film, jij bepaald dus hoe die verloopt.

Social- Media
De komst van Social-Media is zeker een grote oorzaak van onze drukke bestaan. Door de komst van de smartphones zijn wij continue bereikbaar. Wij kunnen zelfs zien of iemand bereikbaar is of niet. Hierdoor vervaagt ook onze scheidingslijn tussen privé en werk. Het is lastig om daar een goede balans in te houden. Onze telefoons, IPads en tv’s geven ook heel veel prikkels af. Deze zorgen voor chaos in je hoofd. Bij een teveel aan prikkels, raak je natuurlijk overprikkeld. Daarnaast is social-media ook heel verslavend. Steeds checken hoe de zaken er voor staan. En wat dacht je van Netflix? Hoe verslavend kunnen series zijn? Plan daarom social-media tijd in. Leg je telefoon in een gesprek is even weg of zet hem op stil. Bewust hiermee omgaan, maakt dat je minder bereikbaar bent en daardoor ook minder drukte ervaart. Zie ook mijn blog, ‘waar ligt jouw grens?’

Hier en nu
Wij leven ook niet altijd in het hier en nu. Wij willen altijd maar door en door en zoveel mogelijk dingen tegelijk doen. Het lijkt heel productief, maar het is bewezen dat als jij met teveel dingen tegelijk bezig bent je helemaal niet zo productief bent. Wil je productief zijn? Focus je dan steeds op één taak. Doe ding voor ding. Dan bereik je veel meer en ben je veel productiever.

Het altijd maar druk hebben, over je grenzen heen gaan en geen tijd nemen om even stil te staan heeft gevolgen. Je kunt overspannen of burn-out raken. Kijk goed naar je eigen grenzen en onthoud dat altijd druk zijn, niet gelijk staat aan succesvol zijn. Dat verwachtingen er mogen zijn, maar ook aangepast mogen worden aan de situatie en het moment. Dat wij niet overal in hoeven uit te blinken. Het spreekwoord luidt niet voor niks als volgt; ‘beter een vogel in de hand, dan tien in de lucht’.

Wil jij je eigen leven weer regisseren? Invloed hebben op jouw gedachten/overtuigingen, waardoor je meer rust krijgt en het leven minder druk ervaart? Klik dan hier en kijk wat ik samen doormiddel van EMDR voor je kan betekenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.