Zelfvertrouwen creëren bij kinderen en jongeren

 

Als ouder wil je maar één ding en dat is je kind gelukkig zien. Helaas zie je vaak dat kinderen en jongeren met weinig zelfvertrouwen niet lekker in hun vel zitten. Door gebrek aan zelfvertrouwen creëren kinderen en jongeren een negatief zelfbeeld. Zelfvertrouwen hebben zorgt namelijk voor een positief zelfbeeld. Kinderen en jongeren die weinig zelfvertrouwen hebben zijn vaak; angstiger (faalangst), hebben meer kans om gepest worden, zijn verlegen en vinden het moeilijk om positief te denken. Tijdens coachsessies zorg ik ervoor dat kinderen en jongeren meer zelfvertrouwen krijgen (een positiever zelfbeeld hebben), positiever denken, minder angsten hebben en weer lekkerder in hun vel zitten.

Wat leren kinderen/jongeren tijdens mijn coachsessies?
Tijdens de coachsessies werk ik bij kinderen en jongeren aan hun zelfbeeld. Doormiddel van verschillende oefeningen laat ik kinderen en jongeren weer positief denken. Samen  gaan wij op zoek naar hun kwaliteiten.  Positief leren denken versterkt ook het zelfvertrouwen. Kinderen en jongeren krijgen ook huiswerkopdrachten mee. Daarnaast leren ze ook voor zichzelf op te komen, nee durven te zeggen en grenzen aan te geven. Ze worden assertiever. De kunst is dat kinderen niet overschieten naar agressief. Tijdens de coachsessies wordt er daarom ook geleerd om respect te hebben voor zichzelf, maar ook voor anderen. Vaak zie je dat kinderen en jongeren met een negatief zelfbeeld een onzekere houding hebben. Ze vinden het moeilijk om anderen recht in de ogen aan te kijken, zijn verlegen, durven niet hardop te praten en hun lichaamstaal straalt onzekerheid uit. Tijdens de coachsessies leren kinderen en jongeren steviger staan en een houding aan te nemen die zelfvertrouwen uitstraalt. Kinderen en jongeren leren zichzelf ook te verweren. Aan iemand zijn lichaamshouding kun je vaak zien hoe iemand zich voelt. Iemand die sterkte uitstraalt, wordt vaak minder gepest. Ook kijk ik tijdens de coachsessies hoe kinderen en jongeren hun emoties uiten. Ik leer kinderen en jongeren hoe ze dit op een verantwoorde manier kunnen uiten.

Soms kan weinig zelfvertrouwen voortkomen door een gebeurtenis uit het verleden. Bij deze gebeurtenis kunnen kinderen een negatieve overtuiging (gedachte) gecreëerd hebben die hun zelfvertrouwen belemmerd. Doormiddel van kinder-EMDR kijken we naar deze negatieve overtuiging en buigen wij deze om naar een positieve overtuiging.
Voorbeeld: je kind is vroeger een keer gepest geweest. Door deze gebeurtenis heeft hij de overtuiging gecreëerd dat hij niks voorstelt. Doormiddel van EMDR keren we deze negatieve overtuiging naar een positieve overtuiging. De positieve overtuiging wordt dan; ‘ik ben goed genoeg’. Door deze gedachte leert een kind weer in zichzelf te geloven, krijgt het meer zelfvertrouwen en heeft het een positiever zelfbeeld. Voor meer informatie klik op EMDR of zie mijn blog over EMDR.

Kortom tijdens de coachsessies leren kinderen en jongeren  weer in zichzelf geloven en komen daardoor weer lekkerder in hun vel te zitten. Precies dat wat je als ouder wilt voor je kind.

Hoe kun je thuis werken aan een positiever zelfbeeld bij je kind?
In mijn vorige blogs staan al veel tips beschreven. Klik op ‘het gevoelige monstertje’ en ‘emoties’ om deze tips te bekijken. Daarnaast blijft het ‘successenschriftje’ altijd een gouden tip om aan het zelfvertrouwen van je kind te werken. De bedoeling van het successenschriftje is dat je iedere avond voor het slapengaan met je kind gaat kijken wat er die dag leuk is geweest, wat je kind goed heeft gedaan en waar je kind trots op is? Alleen richten op de positieve dingen. Probeer je kind zoveel mogelijk zelf te laten nadenken. Je kunt je kind stimuleren en helpen, maar probeer het niet voor te zeggen. Door het successenschriftje leert  je kind positief te denken en naar zijn  kwaliteiten te kijken  i.p.v. naar zijn valkuilen.
Ook is het leuk om briefjes met complimenten, positieve en opbeurende berichtjes in de broodtrommel, gymtas, zwemtas ect te doen. Heeft je kind altijd een hekel aan de zwemles, omdat hij/zij vindt dat het niet goed kan zwemmen? Stop dan een briefje in de tas met een opbeurende tekst als; ‘trots op jou’. Misschien wordt jouw kind wel gepest. Dan zou je in de broodtrommel een briefje kunnen doen met de tekst; ‘ik hou van jou, je bent niet alleen’. Een ogenschijnlijk simpel berichtje kan soms heel veel voor je kind betekenen en net die extra motivatie zijn om door te zetten of om zich minder eenzaam te voelen. Zie voor meer informatie broodtrommelliefde.

Wil je dat jouw kind weer meer zelfvertrouwen heeft en daardoor een positiever zelfbeeld creëert? Weerbaarder is tegen pesters? Minder angsten heeft? Lekkerder in zijn of haar vel zit? Neem dan contact op.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.